Bäste Henrik Grind!
Jag citerar er hemsida:
"Nordkalk planerar därför att minska brytdjupet i täkten till en nivå +1 m öh.
En minskning av brytdjupet medför att inverkan på vattenförhållandena iomgivningen minskar generellt och även att farhågorna kring ensaltvattenuppträngning kan avfärdas."
På vilka grunder kan saltvattenuppträgningen avfärdas?
1. Jag menar, ingenstans står att läsa om problemen med fickor med fossiltsaltvatten?
"Bungetäkten är inte ett formellt skyddat naturområde och de naturvärden somfinns där finns även i omgivningarna. Ges inte tillstånd till Bungetäkten kanknappast tillstånd ges till andra nya kalkbrott. Hela näringen hotas därigenomvartefter de befintliga kalkstensbrotten är utbrutna."
2. 37% av all alvarsmark finns på Gotland, man föreslår ju att göra Nationalpark av området. Kommentar?
Och vad ska Nordkalk göra på ön när all den kalk ni tagit är borta?
"känsliga frågan om vattenförsörjning och inverkan på de besvärligahydrologiska förhållandena på Gotland."
3. Förklara för mig varför det strömmade mycket mera vatten i provbrotten än vad man hade beräknat.
Dessa tre frågor vill jag ha svar på.
Vänliga hälsningar
Trummaförojnare
Svart ifrån Henrik Grind:
Trummaförojnare,
Helt korrekt citerat från hemsidan och det är också sant att inget står attläsa på hemsidan om problem med fickor med fossilt saltvatten. Dessa alster ärfärdigskrivna och kommer att skickas till Miljödomstolen före de blirpublicerade på annat håll. Detta kommer att förhoppningsvis ske de närmstadagarna. Rapporterna är idagsdato vid tryckeriet. Jag kan om en ca en veckaförse dig med rapporterna digitalt eller i pappersform. Filerna är dock förtunga att sända digitalt. Vidare skulle jag naturligtvis uppskatta vem det är jag pratar med och vart jag i så fall skall sända rapporterna.
Förändringen av vårt yrkanden i målet innebär att Bungetäkten kommer att brytastill +1 m över havsytan (RH70). Detta till skillnad från det tidigare maximaladjupet på -9 m under havsytan. Vi avser dock att fortsätta utredningarna medmålsättningen att på sikt bryta täkten ner till tidigare ansökt djup. Enframtida brytning under +1 m förutsätter dock en förnyad prövning iMiljödomstolen.
Skälen till att vi nu minskar brytdjupet är i första hand den farhåga försaltvattenuppträngning i täkten som olika remissinstanser har gett uttryck för,och då kanske främst en eventuell inverkan på kommunens planerade vattentäkt iBästeträsk. Det är angeläget att det finns en tillräcklig säkerhetsmarginalmellan täktbotten och det på ett större djup belägna salta grundvattnet. Motbakgrund av det fördjupade kunskapsunderlag de senaste mätningarna ochutredningarna ger, bedömer vi att nu ansökt och minskat brytdjup uppfyllerkravet på en tillräcklig säkerhetsmarginal i nu berört hänseende. Visarfortsatta mätningar och utredningar att även brytning ner till ursprungligtplanerat djup kan ske utan risk för saltvattenuppträngning är det vår avsiktatt på sikt ansöka om tillstånd att bryta ut Bungefyndigheten helt. Detta fårdock prövas särskilt och omfattas inte av prövningen i detta mål.
Som en följd av att vi justerar ansökan i fråga om brytdjup har bolagetbeslutat om en minskad brytningstakt och en ny mer specialiserade inriktning påverksamheten i Bungetäkten. Enligt vad vi redogjort för i målet göregenskaperna hos kalkstenen i Bungetäkten stenen särskilt lämplig för atttillgodose stålindustrins behov, därför skall den användas för att försörjadetta kundsegment. Brytningstakten kan därigenom sänkas till maximalt 2,5Mton/år till skillnad från tidigare sökta 3,5 Mton/år. Samtidigt som täktenslivslängd bibehålls ( blir steg två av så räcker hela Bungetäkten ca 40 år)medför de beslutade förändringarna tyvärr också oundvikligen neddragningar ipersonalstyrkan - något som vi finner högst beklagligt. Mindre brytning färremänniskor.
Angående Nationalparksförslaget så har du och jag säkert av olika åsikt. Vi har riksintressen som står mot varandra -natur-vatten-mineral. Jag vet inte hur detkommer att gå med detta. Jag kan bara prata för "min sak". I all hast från"Markanvändning Norra Gotland", ta siffrorna för vad de är.-på norr finns 25 områden som är skyddade i någon form med avseende pånaturvärden ca 28 000ha (Bästeträsk 9 707ha och File Hajdar 7 548ha).-områden skyddade för mineralbrytning är 2 591 ha (Storugns-Klinthagen 1 080ha,Bunge 181ha, Fleringe151ha, Stucks 374ha och File Hajdar 805ha)För vårt vidkommande så beräknas 170ha att tas i anspråk för Bungetäkten. Jaghoppas och tror att vi och naturvården kan leva sida vid sida och komma överens.Kalksten behövs och berör också oss alla i vårt dagliga liv, från morgon tillkväll
Det finns ett kalkstensstråk som går från havet norr om Gotland och sträckersig ut igen söder om Tofta. Det är främst inom detta lager som det förekommermöjlighet att finna kalksten av god kvalitet som lämpar sig för stålindustrin.Vi planerar naturligtvis att hitta nya fyndigheter efter Bunge. Mellan Storugnsoch Fårösund har vi inga andra uppslag än Bunge. Kappelshamn har bara ett tunntlager och för stora kemiska variationer som följd. Fleringe trodde jag på ibörjan men den "fyndigheten " lyckades jag själv döda - ingen uthållighet ikalkstenslagren. Sedan är resten täkt av Natura 2000 samt av våra konkurrenterSMA. Men som sagt söderut från Klinthagen finns potential för att finna flerfynigheter. Frågan är bara var?
fråga 3 överlåter jag till kommande förhandlingar. Vad jag än säger i dettaläge så blir jag bara anklagad att jag ljuger. Men som sagt vatten rapporter är på tryckning och i dessa finns en hel del attsätta tänderna i. i all hast
Med Vänlig Hälsning
Henrik GrindProject Manager
Mobile: +46 (0)73 920 16 23
Direct 1: +46 (0)418 43 75 89
Direct 2: +46 (0)498 25 32 10
Mail: henrik.grind@nordkalk.com
söndag 31 augusti 2008
lördag 23 augusti 2008
Gotlands Allehanda 22/8
Kritiska synpunkter på kalkbrytningen
En mängd organisationer och privatpersoner har nu lämnat sina synpunkter på Nordkalks planer att påbörja ett nytt kalkbrott.Men kommunen och länsstyrelsen har fått uppskov med sina yttranden.
Redan i januari 2005 började processen. Nordkalk träffade länsstyrelsen för att samråda om planerna på ytterligare ett kalkbrott på norra Gotland. Sedan har det gått trögt.
Miljön runtomkring kalkbrottet klassas som statligt skyddsområde enligt Natura 2000. För att få miljödomstolens lov att bryta måste företaget bland annat bevisa att grundvattnet i området inte påverkas negativt. Och det verkar inte vara det lättaste.
Från början ville Nordkalk bryta under havsytenivå. Men tidigare i år backade företaget från sina ursprungliga planer och minskade grävdjupet något. På så sätt hoppades man att processen skulle löpa på smidigare.
Många synpunkter
Förhandlingar kommer att hållas i miljödomstolen den 7-9 oktober. Hittills har domstolen tagit emot hela 22 yttranden om Nordkalks modifierade ansökan. Men fortfarande saknas kommentarer från länsstyrelse och kommun, som fått uppskov fram till den 1 respektive 20 september.
Att döma av yttrandena som hittills kommit till miljödomstolen så har inte inställningen förändrats nämnvärt. Miljöorganisationer och kringboende är fortsatt lika kritiska till verksamheten.
Däremot har Nordkalk fått grönt ljus från från en tung statlig instans. Sveriges geologiska undersökning, som ansvarar för miljökvalitetsmålet "Grundvatten av god kvalitet" har gett klartecken till planerna - förutsatt att det fastställs ett kontrollprogram för verksamheten.
Avvaktar tungviktarna
Nordkalks projektledare för Duckersbrottet, Henrik Grind, har ännu inte hunnit ta del av synpunkterna som lämnats till domstolen.
- Nej jag avvaktar tills kommunen och länsstyrelsen har lämnat sina yttranden. Det är ändå de som väger tyngst, säger han.
I dag har han mycket svårt att säga något om hur utvecklingen för kalkbrottet kommer att se ut framöver.
- Jag tror ingenting i det här läget. Vi har gjort våra utredningar och lämnat in och de kommer in med sina. Sedan måste man sitta ner och diskutera alltihop, säger han.
Men Henrik Grind varnar för att tillståndsprocessen inte kan hålla på för evigt. Nordkalk har redan slagit av på takten i den befintliga Klinthagentäkten.
- Nu finns det en risk för att det blir en paus mellan Klinthagenbrottet och Duckersbrottet. Den risken försöker vi givetvis motarbeta, men det kan bli så ändå, säger Henrik Grind.
Några synpunkter
Här är några av organisationerna och myndigheterna som gett remissvar:
Sveriges geologiska undersökning, som är statens ansvariga myndighet för miljökvalitetsmålet "Grundvatten av god kvalitet", ger klartecken till Nordkalk.
Ahrs samfällighetsförening (representeras av fastighetsägarna som har gemensam vattenförsörjning från Bästeträsk). Fastighetsägarna i Ahr ser inte minskningen av djupet som några garantier för att vattenkvaliteten kommer att förbli oförändrad. Föreningen tycker att det är särskilt oroande att kommunen samtidigt planerar en vattentäkt i Bästeträsk.
Naturskyddsföreningen är inte imponerad av Nordkalks ändrade planer. Organisationen tror att täkten kommer att skada skyddade livsmiljöer och arter i det omgivande Natura 2000-området.
Gotlands botaniska förening menar att minskningen av kalkbrottets djup inte förändrar förutsättningarna det minsta. Svenska botaniska föreningen skriver i ett svar att ansökan bör avslås.
Johan Eriksson
0498-20 25 80
Gotlands Allehanda
En mängd organisationer och privatpersoner har nu lämnat sina synpunkter på Nordkalks planer att påbörja ett nytt kalkbrott.Men kommunen och länsstyrelsen har fått uppskov med sina yttranden.
Redan i januari 2005 började processen. Nordkalk träffade länsstyrelsen för att samråda om planerna på ytterligare ett kalkbrott på norra Gotland. Sedan har det gått trögt.
Miljön runtomkring kalkbrottet klassas som statligt skyddsområde enligt Natura 2000. För att få miljödomstolens lov att bryta måste företaget bland annat bevisa att grundvattnet i området inte påverkas negativt. Och det verkar inte vara det lättaste.
Från början ville Nordkalk bryta under havsytenivå. Men tidigare i år backade företaget från sina ursprungliga planer och minskade grävdjupet något. På så sätt hoppades man att processen skulle löpa på smidigare.
Många synpunkter
Förhandlingar kommer att hållas i miljödomstolen den 7-9 oktober. Hittills har domstolen tagit emot hela 22 yttranden om Nordkalks modifierade ansökan. Men fortfarande saknas kommentarer från länsstyrelse och kommun, som fått uppskov fram till den 1 respektive 20 september.
Att döma av yttrandena som hittills kommit till miljödomstolen så har inte inställningen förändrats nämnvärt. Miljöorganisationer och kringboende är fortsatt lika kritiska till verksamheten.
Däremot har Nordkalk fått grönt ljus från från en tung statlig instans. Sveriges geologiska undersökning, som ansvarar för miljökvalitetsmålet "Grundvatten av god kvalitet" har gett klartecken till planerna - förutsatt att det fastställs ett kontrollprogram för verksamheten.
Avvaktar tungviktarna
Nordkalks projektledare för Duckersbrottet, Henrik Grind, har ännu inte hunnit ta del av synpunkterna som lämnats till domstolen.
- Nej jag avvaktar tills kommunen och länsstyrelsen har lämnat sina yttranden. Det är ändå de som väger tyngst, säger han.
I dag har han mycket svårt att säga något om hur utvecklingen för kalkbrottet kommer att se ut framöver.
- Jag tror ingenting i det här läget. Vi har gjort våra utredningar och lämnat in och de kommer in med sina. Sedan måste man sitta ner och diskutera alltihop, säger han.
Men Henrik Grind varnar för att tillståndsprocessen inte kan hålla på för evigt. Nordkalk har redan slagit av på takten i den befintliga Klinthagentäkten.
- Nu finns det en risk för att det blir en paus mellan Klinthagenbrottet och Duckersbrottet. Den risken försöker vi givetvis motarbeta, men det kan bli så ändå, säger Henrik Grind.
Några synpunkter
Här är några av organisationerna och myndigheterna som gett remissvar:
Sveriges geologiska undersökning, som är statens ansvariga myndighet för miljökvalitetsmålet "Grundvatten av god kvalitet", ger klartecken till Nordkalk.
Ahrs samfällighetsförening (representeras av fastighetsägarna som har gemensam vattenförsörjning från Bästeträsk). Fastighetsägarna i Ahr ser inte minskningen av djupet som några garantier för att vattenkvaliteten kommer att förbli oförändrad. Föreningen tycker att det är särskilt oroande att kommunen samtidigt planerar en vattentäkt i Bästeträsk.
Naturskyddsföreningen är inte imponerad av Nordkalks ändrade planer. Organisationen tror att täkten kommer att skada skyddade livsmiljöer och arter i det omgivande Natura 2000-området.
Gotlands botaniska förening menar att minskningen av kalkbrottets djup inte förändrar förutsättningarna det minsta. Svenska botaniska föreningen skriver i ett svar att ansökan bör avslås.
Johan Eriksson
0498-20 25 80
Gotlands Allehanda
fredag 1 augusti 2008
Vila
Välbehövlig vila har min blogg varit i.
Dags att snart ta tag i allt som har med Ojnare att göra - trumman har inte tystnat!
Från skogen har jag både hört och sett andra aktörer vakna och väsnas - det värmer hela hjärtat!
Skogen lever och andas!
...och på hällarna dansas det om nätterna,
Dags att snart ta tag i allt som har med Ojnare att göra - trumman har inte tystnat!
Från skogen har jag både hört och sett andra aktörer vakna och väsnas - det värmer hela hjärtat!
Skogen lever och andas!
...och på hällarna dansas det om nätterna,
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)