fredag 17 april 2009

Nordkalks hemsida 16/4

VARNING!!!!!!

Programmet för dagarna varierar från ort till ort, men den gemensamma målsättningen är att lyfta fram betydelsen av en industri som är livsviktig för Europas konkurrenskraft och framtid. Över 70 % av EU:s industriproduktion och ca 30 miljoner arbetsplatser är beroende av gruvbolagens produkter. Vikten av att trygga tillgången till råvaror betonas också av den europeiska kommissionens råvaruinitiativ, som publicerades i mars på initiativ av kommissionär Günter Verheugen. Dessutom strävar man efter att befrämja en effektiv användning och återanvändning av naturresurserna inom EU.

Att trygga tillgången till inhemska gruvprodukter är en aktuell fråga också i Finland, eftersom gruvlagen håller på att förnyas. "Gruvlagen borde underlätta, inte försvåra, utnyttjandet av fyndigheterna på de begränsade områden där de livsviktiga mineralreserverna finns", konstaterar Vice President Håkan Pihl från Nordkalk.

Inom Nordkalk är man bekymrad över lagförslagets övergångsbestämmelser. "Lagförslaget innehåller punkter som efter en två års övergångsperiod skulle gälla också sådana gruvor som redan är verksamma. Det skulle bli svårt att hålla outnyttjade malmfyndigheter i reserv, eftersom de borde tas i bruk inom 10 år. En långsiktig råvarustrategi är dock ett livsvillkor för mineralindustrin. Gruvlagen får inte heller innehålla miljöbestämmelser som går på varandra eller står i strid med varandra. Branschen uppfyller på ett bra sätt sina miljöförpliktelser", säger Håkan Pihl.

Tilläggsuppgifter:
Håkan Pihl, VP Mineral Technology, Nordkalk Oyj Abp, tfn. 020 455 6539
Anne Foley,informatör, Nordkalk Oyj Abp, tfn. 020 455 6252

Inga kommentarer: