Kalkbrottskriget på Gotland| 2009-07-03
"Kommunen mörkar rapporten"
Av Hanna S Backman
Kommunen begärde granskning men skickar inte in en kritisk rapport till Miljööverdomstolen.
- Det är chockartat att kommunen försöker mörka bort en kritisk rapport om vattenbrist, säger Sofia Bothorp, styrelseledamot i föreningen Bevara Ojnaskogen och kommunalpolitiker.
Det drar ihop sig för den stora tvisten, som pågått i flera år, att komma upp i Miljööverdomstolen senare i sommar.
Gotlands kommun beställde en rapport av en av Sveriges främsta konsulter i vattenfrågor. Rapporten ställer sig kritisk till företaget Nordkalks ansökan om att få öppna en ny kalktäkt i Bungebrottet.
I sin kritik hävdar Håkan Djurberg bland annat att det råder vattenbrist på Gotland och att detta kan förvärras av en eventuell kalktäkt.
Sveriges geologiska undersökning, som kommunen också anlitat, har däremot lämnat klartecken för att låta Nordkalk öppna den nya kalktäkten. En av motiveringarna är att det inte råder någon generell vattenbrist på Gotland.
Kommunstyrelsen valde att gå enligt den positiva rapporten och inte alls skicka in den kritiska till Miljööverdomstolen.
- Det är omöjligt för oss som lekmän att veta vem som har rätt. En del av det som skrevs i rapporterna var ytterligheter som stod mot varandra, men vi har förtroende för Sveriges Geologiska Undersökning. Det var så här vi valde att gå fram, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius.
Förra året gick kommunen igenom samma process. Ärendet gick då till Miljödomstolen, som avslog Nordkalks ansökan. Eftersom ärendet överklagades kommer ett beslut att fattas av Miljööverdomstolen.
- Gotlands vatten är redan idag bristvatten. Det är konstigt att kommunen inte tar ansvar för sitt grundvatten. Det verkar vara ett politiskt ställningstagande att skapa arbetstillfällen, men de kunde åtminstone skicka in den kritiska rapporten till Miljööverdomstolen, säger Sofia Bothorp, styrelseledamot i föreningen Bevara Ojnaskogen, och kommunalpolitiker.
Tekniska förvaltningen föreslog i juni att Nordkalk-projektet skulle fortgå. Kommunstyrelsen baserade sitt beslut i veckan på detta förslag. Förslaget innebar även att kommunen väljer att inte skicka in Håkan Djurbergs kritiska rapport till Miljööverdomstolen.
- Jag har läst Djurbergs förslag och vi tycker att han tar i för mycket. Men jag hade gärna sett att rapporten hanterats av Miljööverdomstolen, säger tekniska nämndens ordförande på Gotland, Kjell Skalberg.
Håkan Djurberg uppger att han inte kan kommentera ärendet
söndag 5 juli 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar