söndag 16 december 2007

Artikel att läsa!

"Värre än Hallandsåsen"

Professor om Duckerbrottet:

Nordkalks planerade kalkbrott är ett hot liknande tunneln genom Hallandsåsen. Det anser Bo Olofsson, professor i miljögeologi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Men påverkan på naturen kan bli större på Gotland befarar han.- På ett sätt är det värre eftersom det drabbar ett område som har vattenbrist, säger han till tidningen Miljöaktuellt.

Bo Olofsson företräder en av sakägarna och har studerat Nordkalks miljökonsekvensbeskrivning för det planerade brottet vid Ducker i Bunge.

Enligt planerna blir brottet 170 hektar stort med ett djup på upp till 30 meter. 3,5 miljoner ton kalksten per år ska brytas under 25 år.Bo Olofsson befarar att kalkbrottet kan komma att minska vattentillgången på hela norra Gotland och dessutom öka salthalten i grundvattnet. När brottet grävs ut kommer grundvatten att rinna in i gropen, och då torrläggs den omgivande marken.

Nordkalk vill kompensera det genom att pumpa tillbaka vatten, något som Bo Olofsson tycker är en riskabel metod:
Saltvatten- Det finns saltvatten under hela Gotland. Man kan säga att sötvattnet flyter på saltvatten, det blir saltare ju längre ner man kommer. Balansen är känslig. Om den rubbas i det här området kan en större region drabbas.

Nordkalk beräknar att täkten räcker i 25 år. Men Bo Olofsson påpekar att problemen kommer att bestå längre än så. För att grundvattennivån ska stabiliseras måste brottet fyllas, vilket enligt beräkningarna tar 100 år. Alternativet är att fortsätta pumpa även efter det att brytningen avslutats.

Frågan om täkten vid Ducker ligger hos Miljödomstolen, som nyligen beslutade att skjuta upp huvudförhandlingen. Anledningen är att Nordkalk ska komplettera sin utredning. Huvudförhandlingen kommer troligen att hållas under våren. (GA)

Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: