måndag 17 december 2007

Nytt inlägg i debatten!

Lägg av, Nordkalk!

Så har det hänt igen. Nordkalk upptäcker att det kanske inte går så lättvindigt som man trott att genomföra en miljökonsekvensanalys med tillräcklig kvalitet i tillståndsansökan för den planerade Bungetäkten. Under nästan hela 2007 har det pågått en utväxling av analyser, remissvar, synpunkter på remissvar och kompletteringar från Nordkalk. Ett stort antal remissinstanser har bedömt Nordkalks ansökan och försök till miljökonsekvensbeskrivning.

Hela tiden med ständiga förseningar från Nordkalk men självsäkra kommentarer om de egna analysernas förträfflighet. Vad händer sedan när kommunen som den sista av alla remissinstanser ska svara? Jo, då meddelar plötsligt Nordkalk att man avser att inkomma med nytt analysmaterial.

I praktiken innebär det att man tar tillbaka sin ansökan, och Miljödomstolen skjuter upp förhandlingen. En ny omgång analyser och remisser kan väntas.Är det så att man börjar förstå att det krävs mer än att kunna bryta och krossa kalksten när det gäller att bedöma och ta ansvar för konsekvenserna av att utnyttja och förstöra en stor del av norra Gotlands natur- och vattenresurser?

Vår uppfattning är klar; Nordkalk är inte ens i närheten av en korrekt konsekvensanalys av den verksamhet man vill bedriva på Bunge Ducker 1:64. Vårt råd är enkelt: ta ansvar för Gotland och för företagets ekonomi. Kasta inte företagets pengar i sjön med förnyade försök till miljökonsekvensanalyser. Lyssna till de synpunkter ni redan fått från en stor majoritet av remissinstanserna! Lägg planerna på Bungetäkten där de hör hemma! I papperskorgen.Och så en fråga till kommunledningen: Vart tog svaret vägen på vårt förslag om att lyssna på de hydrogeologer som verkligen satt sig in i frågan om vattnet i Nordkalksärendet?

Olov Söderdahl Ordförande i föreningen Bevara Ojnareskogen

Gotlands Tidningar

Inga kommentarer: