"Ett hål i backen måste man tåla"
Den nya Cementachefen Per Ole Morken har installerat sig i Slite. Per Ole kommer från gruväventyr på Spetsbergen och en cementfabrik i Nordnorge. Nu ska han ge sig i kast med en opinion som på allvar ifrågasätter kalkindustrin på Gotland.
Per Ole Morken har alltid arbetat med tung industri. I 21 år arbetade han med kolgruvor på Spetsbergen - en verksamhet som gick med stora förluster tills man hittade en fyndighet och kunde starta en helt ny gruva.
- Sådant händer inte ofta nu för tiden. Det var ett fantastiskt industriäventyr.Men ett samhälle som inte var mycket större en Slite på en stor, ö som i övrigt mest består av vildmark, kändes lite för trångt till slut. Därför tog Per Ole Morken för fyra år sedan klivet över till cementindustrin och blev platschef för en Norcem-fabrik i Nordnorge. Norcem ingår, liksom Cementa, Heidelberg-koncernen.
Koncernen är stor och Per Ole siktade in sig på utlandsjobb i Afrika, men det blev Slite och Gotland i stället, när förra Cementachefen Hans Gustavsson klev över till Nordkalk.Per Ole är nöjd. Slitefabriken räknas som Heidelbergkoncernens flaggskepp och Gotland hör också till "utlandet".
Ibland ser Per Ole stora skillnader mellan Sverige och Norge:
- Det är samma problemställningar här som i Norge. Jag känner igen de frågor som debatteras. Men i Norge vinklar man det på ett annat sätt. Där talar man främst om cementindustrins stora koldioxidutsläpp. Här kommer det in estetiska frågor och blommor och allt möjligt när vi vill öppna ett nytt brott.
Den fabrik som Per Ole kommer ifrån låg nära Norges nationalfjäll, ändå fanns det inte samma motsättningar mellan naturintressen och industrin.
- Ett hål i backen måste man tåla, tycker Per Ole.Han gillar öppenhet och diskussion, men han föredrar när diskussionen rör sig kring sakliga skäl, som exempelvis vattenproblematiken. När det gäller tycke och smak vet han inte vad han ska kunna tillföra. Om ett tiotal år tar stenen i det västra brottet i Slite slut. Brottet på File hajdar kommer att kunna försörja Cementa med sten i hundratals år framöver om man får tillstånd till fortsatt brytning.
Nästa år kommer Cementa att lämna in sin ansökan. För att få tillstånd måste fabriken ha ett samrådsförfarande där man hämtar in synpunkter från omkringboende. Under den första hösten på Gotland har Per Ole Morken träffat en hel del Slitebor emellanåt har han blivit förbluffad över okunskapen är om verksamheten på fabriken:
- Det finns så mycket misstänksamhet och jag har fått så många konstiga frågor. Per Ole Morken och Kerstin Nyberg, som arbetar med miljö- och kvalitetsfrågor på Cementa, har därför bestämt sig för att ge ut ett nyhetsblad till omkringboende med information om vad som egentligen händer på fabriksområdet. Det är en hel del:
I år har koncernen investerat 110 miljoner kronor i Slite och nästan en femtedel av denna summa går till investeringar som kommer att förbättra miljön. Nästa år satsar man 70 miljoner på "miljö-investeringar". Vill inte mjölka pengar- Slitefabriken ses som ett föredöme inom cementindustrin och det måste vi berätta om. Vi har ingen anledning att hålla något dolt i vår verksamhet, tycker Per Ole Morken.¨
- Vi förbrukar mycket energi, vi gör stora hål i backen och vi har stora koldioxidutsläpp. För varje ton sten som bränns i ugnen släpper vi ut ett ton koldioxid. Men jämfört med andra så gör vi det förhållandevis bra, säger Kerstin Nyberg.
Men många av de frågor som lyfts fram i debatten på insändarsidorna kan Cementa inte heller svara på. I veckan som gick undrade en insändarskribent hur mycket av kalkindustrins inkomster som stannar på Gotland. Per Ole Morken svävar på svaret. Han hävdar att det inte finns några siffror på hur stora intäkterna är från just Slitefabriken.
- Se på skatteintäkterna i stället, tycker Kerstin Nyberg.Men inte ens hon kan säga hur mycket kommunskatt som Cementaanställda bidrar med.
Cementa har 202 fast anställda, men fler än så får sin inkomst från företaget. Nu ska Cementa göra en ordentlig undersökning av vilka kringeffekter de har på Gotland. Det kommer att vara uppgifter som kan behövas i det framtida tillståndsförfarandet.
Behöver Gotland Cementa?
- Ja. Om man inte önskar ett helt annorlunda Gotland så behövs Cementa. De som arbetar inom industrin är en helt annan typ av människor än de som arbetar inom naturvården eller inom turistindustrin. Och Cementa behöver Gotland. Får man bara de tillstånd som krävs så har man för avsikt att stanna här:
- Vårt bolag är inte ett spöke som på kort tid vill mjölka mesta möjliga pengar ur ön, säger Per Ole Morken.
Eva Klint Langland 0498-20 25 61Gotlands Allehanda
onsdag 2 januari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej
Jag är journalist på Gotlands Allehanda och skulle vilja komma i kontakt med dig som gör "trumma för ojnare".
kan du ta kontakt med mig på tel 0498-202561 eller mejl eva.klint-langland@gotlandsallehanda.se
MVH
Eva Klint Langland, GA
Skicka en kommentar