söndag 27 januari 2008

Pengar...

Det är mycket lättare att göra ont, än att göra gott med pengar.

Ta detta exempel:
Om man investerar i tillväxt, så innebär det att någonstans blir en resurs förbrukad. Om man investerar i hållbarhet, så försvinner pengarna i stället.
Om man investerar 1 milj kronor i mark, så får man straffavgifter/skatter för att man bara vill låta skogen växa.
Om köper marken och avverkar skogen så går man med vinst, som man kan köpa mer mark av och på så sätt få ännu mera vinst.

På samma sätt förhåller det sig naturligtvis med Nordkalk. Om man investerar pengarna i marken där kalken finns, för att bevara den, så tjänar man inget mer än att marken får vara kvar orörd. Om du däremot gräver sönder, spränger och skövlar marken, får du utdelning för dina investerade pengar, så du kan köpa mer mark att gräva i.

Det förhåller sig på samma sätt med barn; det som ett barn egentligen behöver är mer tid med sina nära och kära, vilket får som konsekvens att du måste arbeta mindra och tjäna mindre pengar.
Det är lättare att arbeta mer, köpa saker till barnet, men egentligen mår ingen bättre av det. Barnet mår inte bättre, den som jobbar mår inte bättre och miljöm mår naturligtvis inte bättre av alla prylar som måste tillverkas.

Inga kommentarer: