tisdag 15 januari 2008

Artikel om marken på norr.

Fyra bryter på norr - tre säkrar stenen

Sju kalkstensindustrier äger mark på norra Gotland. Fyra av dem har gällande täkttillstånd och bryter sten i varierande omfattning. Tre företag har inget tillstånd, men äger tillsammans 4 500 hektar mark, som man har i sin ägo för att säkra framtida behov av kalksten.
Detta kan utläsas av en diger genomgång av förhållanden på norra Gotland som ställts samman i en rapport.

Länsstyrelsen och kommunen tillsammans med SGU och Naturvårdsverket ligger bakom den omfattande genomgången (210 A4-sidor; "Kunskapsunderlag angående planer för framtida markanvändning på norra Gotland"). Det stora avgörande som ligger närmast i tid är ju Miljödomstolens beslut om Nordkalks begäran om täkttillstånd vid Ducker i Bunge, den så kallade Ojnareskogen.

Måste äga
Kalkstensbrytning kräver täkttillstånd från länsstyrelsen eller Miljödomstolen.
För täkttillstånd krävs att exploatören själv är markägare eller har avtal med markägaren. Utvinning av kalksten förutsätter således tillgång till mark.
Sammanställningen i rapporten ger en aktuell bild av kalkstens-industrin på norra Gotland.
Cementa
Cementa AB (ägs av Heidelberg Cement) bryter kalksten och märgelsten i File Hajdar-brottet och Västra brottet i Slite. Enligt Kerstin Nyberg, miljöansvarig vid Slite-fabriken finns det sten på File Hajdar som räcker i hundratals år.Man förbereder nu en ansökan om förnyat täkttillstånd för både Västra brottet och File Hajdar och det man vill åstadkomma med detta, är en fortsättning av nuvarande verksamhet. De nya tillstånden behövs från 2011.

Nordkalk
Nordkalk AB bryter kalksten som råvara för kalkbränning och som insatsråvara till industrin och jordbruket, i Klinthagen, Storugns, Fleringe och Rute (Bunge).Tillstånd finns att bryta sten till 2010. Om företaget får öppna ny täkt i området vid Bunge Ducker räcker stenen till 2037.

Svenska Mineral
Svenska Mineral (ägs av familjen Juvél, Värmland) bryter kalksten vid Stucks i Bunge. Tillståndet räcker till 2010. På fastigheten finns sten som beräknas räcka i flera hundra år om man fortsätter med dagens brytningstakt. Samråd om nytt täkttillstånd är påbörjat.

Slite stenhuggeri
Slite Stenhuggeri bryter kalksten till byggsten och gravvårdar, i två mindre täkter.Tre företag äger stora marker, men byter inte någon sten och har heller inga kända planer på att ansöka om täkttillstånd.

NCC
NCC äger i dag cirka 1 000 hektar fördelat på tre skiften. Marken är ursprungligen inköpt för att säkra bolagets framtida kalktillgångar. Bolaget har för närvarande inget täkttillstånd.En del av den ursprungliga marken avyttrades under 90-talet till Svenska Mineral och en del av den mark man har kvar gränsar till bolagets område i Bunge. GA har frågat bolaget men ännu inte fått svar om den framtida markanvändningen. Det finns dock inget som tyder på att man har för avsikt att söka något täkttillstånd.

Gotlands Kalkverk AB
Gotlands Kalkverk ingår i samma koncern som Cementa (Heidelberg Cement). Företaget består av ett antal gamla företag som fusionerats och uppgått i Gotlands Kalkverk. Bolaget äger i dag 2 427 hektar på norra Gotland, till rätt stor del i närheten av Bläse. Eftersom Cementa har brytningsvärd sten till Slite-fabriken på närmare håll, är det inte aktuellt att söka några nya täkttillstånd.

Lhoist Nordic AB
Ingår i industrigruppen Lhoist med belgiska ägare. Lhoist Nordic AB (tidigare Eurolime) är tillsammans med Nordkalk ägare av kalkugnen i Storugns. Företaget äger 841 hektar mark på norra Gotland. Marken ligger i området kring Barläst norr om Slite. Syftet med markinnehavet sägs vara att säkra framtida behov av kalksten, men inga ansökningar om täkttillstånd är aktuella, enligt företagets talesman Staffan Fors. Behovet av sten till kalkugnen tillfredsställs av Nordkalk.

Roland Olsson
roland.olsson@gotlandsallehanda.se
0498-20 25 65Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: