onsdag 13 maj 2009

Jag!

Re nt kalk i påsen?Det man kan konstatera med Kjell Bärtzners inlägg är att det är mycket långt. Tidningen brukar vara noga med att man ska hålla sig till ämnet och fatta sig kort, därför avser mitt svar just precis att bli så.

Bärtzner talar om lagar, gott och riktigt. Vi har en miljöbalk i Sverige, vi har avslutat en förhandling i miljödomstolen som säger att naturvärden ska gå före nyttjandet av kalksten i den så kallade Bungetäkten. Om man nu är en sådan ivrig förespråkare av lagar, borde väl Kjell Bärtzner och företaget Nordkalk acceptera det domstolsbeslut som finns?

Om en kommun vill växa, innebär det att det minskar någon annanstans, det finns ingen möjlighet att jordens befolkning bara ska öka och öka, det finns en fysisk gräns, där både naturtillgångar och mat tar slut, det borde Bärtzner vara medveten om, annars måste jag tyvärr vara den första att upplysa honom att sådant är fallet. Så länge man tror att tillväxten kommer att öka, så länge man fortsätter uttaget av ändliga resurser, tvingas man acceptera att det blir som i våra kroppar. Tillväxt i kroppen kallas cancer och kan än så länge bara botas med avbruten växtkraft.
Vill kommunen växa måste man hitta andra sätt att växa på, än den som föröder biologisk mångfald och hotar framtida vattenförsörjning.

Sedan talar Bärtzner om allt som kalken är så bra för. Jag säger att vi måste sluta se på kalken som nått som vi evigt bara kan utnyttja. Vad ska våra barnbarnsbarn då leva av, när den livsviktiga tillväxtfaktorn kalken är slut, bortskövlad och använd? Svara på det, snälla Kjell Bärtzner!
Framsynta människor Kjell Bärtzner, tar till sig av rapporter som säger att biologisk mångfald är grundförutsättningen för mänsklig aktivitet och jordiskt liv, för vi kan göra stål till vi dör av utmattning i den heliga tillväxtens namn, men om vi inget har att äta här på jorden, om alla polynerande arter som bin och fjärilar försvinner pga av markskövling och kortsynthet. Att då tänka sparsamhet med naturen och ökat kretsloppstänk, det är förnuft och den omdömesförmågan är skrämmande långt borta ur Kjell Bärtzners tankesfär.


Och egoism som Bärtzner skriver om, varför skriver han inte om de transporter som måste från Gotland till utvidgningsområdet i Ryssland? Det är väl också en transport som smutsar ned miljön? Det spelar väl ingen roll om transporten sker från Gotland till Ryssland eller tvärtom? Kalkutvinningen är dessutom en av de mest koldioxidutsläppande verksamheterna som man kan ägna sig åt. Det är egoism att förstöra perfekta biotoper och ett myllrande växt/djurliv för företagsvinster och smutsig handel med utsläppsrätter.


Kjell Bärtzner tror på den svenska miljölagstiftningen säger han, och det är direkt upprörande för alla oss som läst de två polisanmälningar som företaget fått på sig då det gällde provbrotten och även läst polisprotokollen. Där slingrar sig företagets representant och avbryter förhöret för att ringa både företagsledning och advokat innan han kan svara; som avbryter hela förhöret och återupptar det flera dagar senare med advokaten närvarande. Är det ett företag med rent kalk i påsen?
Var finns acceptansen för den dom i Miljödomstolen som redan finns?
Miljödomstolen har med hjälp av miljölagstiftningen fattat ett förnuftigt och ett för den unika kalken på Gotland korrekt beslut. Omdömesgilla människor på Gotland kommer naturligtvis att hitta lösningar på sin försörjning utan Nordkalk!



Trumma för Ojnare

Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: