tisdag 26 maj 2009

Kris & chock i stålbranchen

DAgens nyheter!


Chocksänkning av järnmalmspriserna
Publicerat 2009-05-26 12:47

Gruvkoncernen Rio Tinto och den japanska ståltillverkaren Nippon Steel har ingått ett avtal i vilket priset på järnmalm sänks med en tredjedel.

Avtalet blir vägledande även för svenska priser, enligt branschorganisationen Jernkontoret.

Avtalet innebär att världens näst största järnmalmsleverantör har satt priset för sina leveranser till världens näst största ståltillverkare för ett år framåt.

- Det här avtalet kommer säkert att sätta riktmärket för många andra förhandlingar. Det brukar fungera så. Det blir uppgörelser som liknar denna, säger Elisabeth Nilsson, vd för Jernkontoret.

Statliga LKAB, Västeuropas största järnmalmsleverantör, är i dagarna i färd med att förhandla fram motsvarande avtal med sina stora kunder, som SSAB och Rautaruukki.

- Vi är pristagare. Vi följer efter de stora aktörernas avtal. Det är de som etablerar ett riktmärkespris som vi sedan anpassar oss efter, säger Lotta Fogde, kommunikationsdirektör på LKAB.

Hon säger sig dock vara osäker på om riktmärket för i år verkligen är färdigt i och med tisdagens Rio Tinto-avtal.

Analytiker Reuters talat med är också osäkra på om avtalsnivåerna står sig. De hänvisar till krav på prissänkningar på 40—50 procent som den kinesiska ståljätten Boasteel framfört.

De dramatiska prisrasen kan enligt Nilsson ses som en konsekvens av den globala lågkonjunkturen, men även som en korrigering efter flera år med kraftiga prishöjningar.

Järnmalmspriserna har inför årets sänkningar fyrfaldigats sedan 2002. Samma press nedåt gäller för de globala stålpriserna, som sedan en pristopp på över 1000 dollar per ton sommaren 2008 har halverats - drygt.

- Stålproduktionen i världen har ju sjunkit. Kina håller ställningarna, men i västvärlden i är det i stort frågan om nära nog en halvering, säger Nilsson.

Hon tror de gångna årens höga investeringstakt bland gruvägarna har skapat en överkapacitet, som nu kan fasas ut.

- Det är en tydlig korrigering och det är väldigt bra.

LKAB:s omsättning rasade med drygt hälften ned till 2,3 miljarder kronor under första kvartalet i år. Vinsten rasade med 87 procent till 351 miljoner kronor.


Joakim Goksör/TT

Inga kommentarer: