tisdag 14 oktober 2008

Gotlands allehanda 14/10

Anmälan är nedlagd

Nordkalk vill inte kommentera misstanken om miljöbrott vid provbrotten i Bunge.
- Jag vill inte ge några kommentarer under pågående polisutredning, säger Nordkalks platschef Anders Jonsson.
Vid två tillfällen har Nordkalk polisanmälts misstänkt för miljöbrott i samband med provbrytningarna inför det planerade nya brottet i Ducker i Bunge. Företaget vill inte kommentera anmälningarna. Däremot intygar platschef Anders Jonsson att restriktionerna som finns för provbrytningar följs av företaget.
- Vi har kontrollprogram som vi är ålagda att följa, och som vi alltid följer, säger han.
Men enligt anmälarna har miljöbrott trots det skett.
I lördags skrev GA om en anmälan som nyligen gjorts av Sofia Bothorp. Anmälan gäller misstanke om miljöbrott under provbrytningarna som pågick i november 2006. Vatten ska då på ett otillåtet sätt ha pumpats ur ett av provbrotten och efter det ha runnit ut och infiltrerat omgivande mark. I anmälan ingår även foton.

Miljöbrott
Den första anmälan gjordes i samband med provbrytningarna efter en tillsyn av länsstyrelsen i januari 2007.
Misstanken om miljöbrott i länsstyrelsens anmälan gällde ett annat provbrott i området, där verksamheten ska ha pågått två månader senare.
Enligt länsstyrelsen bröt företaget då mot miljödomstolens beslut om villkor för tillståndet för provbrytningen. I det framgår att länsstyrelsen ska bedöma om vattnet kan släppas ut i området utan risk för skada i miljön och att tillsynsmyndigheten ska godkänna hur vatten som transporteras bort ska hanteras. Vid inspektionen såg länsstyrelsens tillsyningsman när vatten pumpades ur brottet, ut i angränsande marker.
En till länsstyrelsen oanmäld tankbil var på plats och transporterade vatten ur området.

Hela dagen
Enligt uppgift av personal på platsen hade verksamhet pågått hela dagen. Även här har foton på verksamheten bifogats.
- Jag anser att jag tagit dem på bar gärning när vatten pumpades ut och även fördes bort med tankbil, säger Kalle Nyberg som är miljöhandläggare vid länsstyrelsen.
Men förundersökningen som följde lades ned. I beslutet framgår att utredningsmaterialet inte räcker som bevis och att det inte går att styrka att Nordkalk gjort sig skyldiga till brott.
Nordkalks platschef Anders Jonsson vill inte kommentera länsstyrelsens anmälan.

Nedlagd
- Polisanmälan är nedlagd och jag ser ingen anledning att kommentera det här, säger Anders Jonsson.
De båda anmälningarna togs upp under miljödomstolens förhandlingar i Visby och har lagts in som information i det övriga materialet i målet om Nordkalks ansökan om kalkbrytning i Bunge. Miljödomstolens rådman Mikael Hagelroth ger inga kommentarer på frågan om anmälningarna kan påverka domslutet som preliminärt satts den 5 december.
GA har utan resultat sökt kammaråklagare Mats Wihlborg som handlägger miljöärendena.


Magdalena Olsson magdalena.olsson@ gotlandsallehanda.se 0498-20 25 50

Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: