Vattenproblem för Nordkalk tidigare
Vattenproblemen är centrala när frågan om Nordkalks nya brott avgörs av miljödomstolen.
Ändå fick domstolen inte tillgång till de uppgifter som visar att kalkbrott redan har skapat förändringar i grundvattnet i Bunge.
Först när miljödomstolens förhandlingar om Nordkalks brott vid Ducker i Bunge var över fick parterna kännedom om den utredning som visar hur vattnet har förändrats vid ett annat kalkbrott i samma socken.
Det handlar om SMA Minerals brott vid Stucks. SMA ansöker om att få utöka sin brytning och i samband med denna ansökan har man granskat hur grundvattnet påverkas. Statens geologiska undersökningar, SGU, har sett att grundvattnet har påverkats vid SMA:s brott. Saltvattenhalten har mätts i nio undersökningshål och resultatet visar på halter på mellan 168 och 547 milligram klorid per liter vatten.
Det är mycket. I kommunalt dricksvatten ligger gränsvärdet på 100 mg per liter. Vid ungefär 300 mg per liter börjar vattnet smaka salt.
- Salt anses inte vara farligt, men det skapar korrosionsproblem och ger frätskador på rören som kan ge upphov till vattenskador. Om vattnet leds ut i Bäste träsk där man ska ta kommunalt vatten så vill man inte heller ha förhöjda kloridvärden, förklarar Anders Carlstedt, som är hydrogeolog på SGU.
Svårbedömt
Om SMA får tillstånd till utökad brytning har ännu inte avgjorts. Klart är i alla fall att det här är uppgifter som många skulle ha velat se innan miljödomstolens förhandling om Nordkalks brott vid Ducker i Bunge. Det är bara någon kilometer mellan de planerade brotten.
Konsulten Håkan Djurberg, som undersökte vattenproblematiken i Nordkalksbrottet, kände inte till uppgifterna och kunde därför inte förmedla uppgifterna i den utredning som han gjorde på uppdrag av kommunen. Han tycker att kommunpolitikerna hade haft nytta av att känna till dem.
SMA:s undersökningshål går betydligt djupare än Nordkalks hål. Det kan ha påverkat saltinträngningen, men miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (fp), som varit negativ till Nordkalks brott, anser ändå att uppgifterna är av intresse:
- Det handlar om samma område och uppgifterna visar hur svårt det är att bedöma vad som händer med grundvattnet. Om man ska vara säker måste man göra mer omfattande undersökningar och provpumpa i full skala, säger Mats-Ola Rödén.
I ett sammanhang
Håkan Djurberg anser att konsekvenserna för grundvattnet av de båda brotten borde ha undersökts i ett sammanhang, eftersom de båda brotten ligger så nära varandra. Den uppfattningen delas av både Anders Carlstedt på SGU, Mats-Ola Rödén och Kalle Nyberg på länsstyrelsen, men så sker inte när det handlar om två olika ansökningar från två olika företag.
Men uppgifterna om det salta vattnet vid SMA:s brott kan fortfarande komma att vägas in i den juridiska bedömningen, påpekar Kalle Nyberg på länsstyrelsen:
- Hur domen än blir om Nordkalks brott så lär den överklagas.
Eva Klint Langland
eva.klint-langland@ gotlandsallehanda.se 0498-20 25 61
Gotlands Allehanda
fredag 31 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar