tisdag 16 december 2008

17/11 Gotlands Allehanda

Miljödomstolen lyssnade på oroliga Bungebor

Oron för grundvattnet gäller inte bara Nordkalk och Duckerbrottet. Den finns även för SMA Minerals planer för utökad brytning vid Stucks i Bunge.

I går kom Miljödomstolen till Fårösund för att hålla förhandling om SMA Minerals ansökan om utökad verksamheten vid Stucks 1:368, tre kilometer väster om Fårösund. SMA vill i en första ansökan inom befintligt tillstånd öka brytningen från 750 000 ton till 2 miljoner ton kalksten per år, och öka utskeppningen från hamnen vid Strå från 1 till 2 miljoner ton per år. Dessutom vill SMA borra ett hål och provpumpa vatten, för att kartlägga hur grundvattnet påverkas av ökad brytning.
Oron för grundvattnet har både kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd och länsstyrelsen tagit upp i sina remissvar. Även Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) har påtalat risker för grundvattnet, efter att ha sett resultaten från de undersökningshål som redan finns vid Stucks. De visade på kloridhalter mellan 168 och 547 milligram per liter, långt över gränsvärdet på 100 milligram som gäller för allmänt dricksvatten. Salthalten har betydelse eftersom SMA tänker återföra vatten till Bäste träsk.

Torrt i brunnen
I går fick berörda markägare framföra sina farhågor för grundvattnet till Miljödomstolen. Bertil Ström minns hur det gick när kommunen provpumpade i området för några år sedan för att se om man kunde få dricksvatten till Fårösund.
- Det gick två och en halv dag, sedan var det så lite i brunnen att jag fick köra vatten till djuren.
Olov Söderdahl från Föreningen Ojnareskogen företrädde fem sakägare, och ställde en rad yrkanden till domstolen:
- Det räcker inte med en provbrunn. SMA måste borra flera, så att man kan kontrollera påverkan i hela området.
- Om SMA får tillstånd måste man se till så att sakägare garanteras ersättning om tillgången på grundvatten försämras. Det gäller inte bara brunnar. Skogen kan torka om grundvattennivån sänks.

Mer buller
Ökad utskeppning innebär mer buller. Hemma från gården kan Bertil Ström höra ljuden från hamnen.
- Egentligen så störs jag inte. Det är bara det, att när jag hör ljudet så kommer tankarna om grundvattnet, säger han.
SMA har kalkbrytning på tre platser i Sverige, förutom på Gotland även i Filipstad (där bolaget har huvudkontoret) samt i Dalarna.
- Det är mycket viktigt för oss att få utöka verksamheten vid Stucks. Brottet ligger så att man kan lasta direkt på fartyg och lätt nå våra kunder i Östersjöregionen, främst SSAB i Oxelösund och Outokumpu i Torneå, berättar platschefen Lou Jägerup.
- Stenreserven på 3,5 miljoner ton räcker knappt fem år med dagens brytningstakt. Det är ingen panik för vår del, men vi behöver utöka på sikt, tillägger han.
Förhandlingen om Nordkalk och Duckerbrottet i oktober tog fyra dagar. Gårdagens förhandling om Stucks var klar på fyra timmar, och då hann domstolen med en busstur och ett besök i hamnen. Dom meddelas den 29 januari.
SMA har lämnat ytterligare en ansökan till miljödomstolen för att säkra verksamheten vid Stucks på längre sikt. Bolaget vill ha ett nytt tillstånd för att under 20 år kunna ta ut 30 miljoner ton kalksten. För att klara ett så stort uttag vill SMA gå från dagens nivå 18 meter över havet djupare ner till havsnivån.

Per Leino
per.leino@gotlandsallehanda.se
0498-20 25 59

Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: