Snart kommer varsel inom kalkindustrin
Varsel - detta fruktade ord och verklighet för många i Sverige, strax innan jul 2008.
Företagen verkar tagna på sängen, Volvo varslar, Scania stänger fabriken i fyra veckor och SSAB påverkas direkt och varslar de också.
För Nordkalks del innebär det följande:
"Bolaget har därför beslutat att inleda samarbetsförhandlingar om permitteringar vid kalkfabriken i Villmanstrand fr.o.m. 5.1.2009. Permitteringstiden uppskattas till ca 12 veckor, dock högst 90 dagar under januari, februari och mars 2009. Permitteringen gäller omedelbart totalt 17 personer. Arbetsgivaren föreslår dessutom att man öppnar en diskussion om permitteringsåtgärder gällande bolagets övriga avdelningar i Villmanstrand under år 2009. Bolagets fabriker i Villmanstrand sysselsätter totalt ca 195 personer." (Nordkalks hemsida under pressmeddelande.)
Nästa vecka väntar förhandlingar angående SMA Minerals ansökan, där de på sikt både vill utöka och fördjupa brytningen i Stucks. I ett yttrande från Svenska Kalkföreningen skriver vice ordförande, tillika VD i företaget Nordkalk, Anders Mattsson att "industrin direkt sysselsätter 150 personer", rätt siffra torde vara 60+15=75 och att "materialet är miljövänligt, samtidigt kan det återvinnas om och om igen."
I dessa kristider är det skönt att se kalkindustrins företrädare, Anders Mattsson, på flera poster tala om återvinning, då efterfrågan minskar.
Därför måste kommunen och andra intressenter stå rustade för varsel inom kalkindustrin på Gotland. De tilltänkta brotten Bunge och Stucks och dess kalk efterfrågas inte på marknaden. Vi måste snabbt se till att få igång alternativ, hållbara lösningar för de som bor här året om.
Ett påpekande måste dock göras, att framställa kalk torde vara en av de mest energikrävande verksamheterna man kan ägna sig åt, samt att utsläppen som det medför är enorma.
Verdandi
Gotlands Allehanda
torsdag 11 december 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar