fredag 19 december 2008

20/12 Gotlands Allehanda

Naturen vägde mest
Miljödomstolen sa i går nej till Nordkalks ansökan om ett nytt kalkbrott i Bunge.
Riskerna för att vattnet och de omgivande naturområdena ska påverkas hindrar tillstånd enligt miljöbalken, menar domstolen.
- Naturligtvis är vi besvikna. Det här var inte vad vi trodde, säger Nordkalks platschef Anders Jonsson, kort efter att dom meddelats efter lunch på fredagen.
Eftersom han inte hunnit läsa domskälen kan han inte kommentera dem, eller hur företaget ska gå vidare. Domen kan överklagas senast den 9 januari 2009. Men Anders Jonsson kan i dagsläget inte svara på om företaget har något att lägga till ansökan.
- Vi avser att överklaga, men först måste vi analysera domen för att se vad vi kan göra eftersom vi gått till domstol med det vi hade. Och jag har fortfarande höga förhoppningar, menar Anders Jonsson.

Andra platser
Miljödomstolen konstaterar i sin dom att kalkbrytning är angelägen men att det finns alternativa platser, på Gotland eller någon annanstans. Man anser att Ducker i Bunge är en illa vald plats eftersom stora naturvärden står på spel som inte går att reparera.
Vidare anser man att markanvändningen inte är förenlig med hushållningsbestämmelserna i miljöbalken, att risken för hotade arter samt ändrade yt- och grundvattenförhållanden är stor, och att i konflikten mellan riksintressen för mineralutvinning samt naturvård så väger det sistnämnda i det här fallet tyngre.
- Det har inte varit något lätt mål, miljöbalken stöder många naturintressen och det är många faktorer att beakta, kommenterar rådman Mikael Hagelroth på Miljödomstolen.

Olika utredningar
Han förtydligar att domstolen anser att ett kalkbrott kommer att påverka det närliggande Natura 2000-området kraftigt, vilket i sig är olagligt. Beträffande Bäste träsk finns olika utredningar som står emot varandra, men domstolen bedömer att vattentäkten kommer att skadas genom att tillrinningen av vatten kommer att bli för liten om kalkbrottet skulle verklighet.
Domstolen var enig i sin dom, vilken också slår fast att Nordkalk ska betala sakägarnas och Gotlands kommuns rättegångskostnader på drygt 1,6 miljoner kronor.

Kajsa Sundberg kajsa.sundberg@ gotlandsallehanda.se 0498-20 25 50

Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: