fredag 12 september 2008

Gotlands tidningar 12/9

"Inget positivt med brottet"
Håkan Djurberg var säker på att Nordkalk skulle få nej

- Jag blev oerhört förvånad!
Konsulten Håkan Djurberg, som tagit fram en mycket kritisk vattenrapport, hade väntat sig ett nej till Nordkalk, men tekniska nämndens arbetsutskott sade ja.


Håkan Djurberg har, på uppdrag av tekniska förvaltningen, skrivit en rapport om konsekvenserna med Nordkalks ansökan om att öppna en ny kalktäkt i Bungebrottet.

Avråder bestämt
Hans slutsats är klar, han avråder bestämt. Han skriver att ur kommunal vattenförsörjningssynpunkt finns inget positivt med det planerade brottet.
"En konkurrenssituation om norra Gotlands vattenresurser kommer otvivelaktigt att uppstå. Konkurrensen kommer inte bara att finnas under driftsfasen utan även och framför allt under uppfyllnadsperioden och pågå i storleksordningen 100 år."

"Andra värderingar"
I tisdags redogjorde han, inför tekniska nämndens arbetsutskott och kommunstyrelsen, för sina slutsatser, men hans rapport kastades i papperskorgen. Håkan Djurberg säger att han trodde han hade tekniska förvaltningen med sig. Tjänstemännen brukar lyssna till honom.
- Men nu var det politiker som beslutade, och de har tydligen andra värderingar.

Jättestora täkter
Han säger att Nordkalks och Svenska Minerals planerade täkter är jättestora.
- Det hela är mycket speciellt, stora täkter i en miljö där det finns sådana problem med vattenförsörjningen. Det finns ju också bara två sjöar att ta till för vattenförsörjningen, Tingstäde och Bästeträsk. Men kanske politikerna tänker sig andra lösningar? Avsaltning av havsvatten kanske, vad vet jag?
Håkan Djurberg har jobbat som konsult i vattenfrågor i mer än 30 år, många av dem på Gotland, han känner ön och dess svårigheter med vattenförsörjningen, säger han.

Osäker framtid
Nordkalks planer innebär stor osäkerhet inför framtiden, menar han.
- Det nya brottet blir 170 hektar. Där har man provpumpat i åtta hål, det är endast små stickprov. Vad som egentligen kommer att hända råder mycket stor osäkerhet om.
Om även kommunstyrelsen säger ja till Nordkalk, kan inte Håkan Djurberg tänka sig att bistå kommunen i de kommande förhandlingarna med miljödomstolen. Vid ett nej till Nordkalk kan han däremot tänka sig det.

Annika Melin
annika.melin@gotlandstidningar.se
0498-20 24 23

Gotlands Tidningar

Inga kommentarer: