onsdag 17 september 2008

Pressmeddelande 17/9

Motståndarna underkänner utredning

Felaktiga siffror i underlaget till Ducker-beslutet

Föreningen Bevara Ojnareskogen underkänner ledningskontorets analys av de samhällsekonomiska effekterna av en Nordkalksnedläggning.
- Låt inte ett undermåligt underlag avgöra KS-beslutet om Nordkalksansökan!
Det skriver föreningen Bevara Ojnareskogen i ett pressmeddelande. De har läst ledningskontorets analys av vad en nedläggning av Nordkalk skulle innebära för arbetsmarknaden och samhällsekonomin. Föreningen konstaterar att utredaren har multiplicerat med helt fel siffror när han räknat ut hur stor avfolkningen skulle bli om alla Nordkalksanställda skulle ta med sig sina familjer och flytta.
Utredningen talar också om en brytningstakt på 2 miljoner ton per år i 40 år, när företaget själv talar om att de vill bryta 2,5 miljoner ton om året i 25 år. Och att det handlar om 120 jobb på Nordkalk är helt felaktigt, när företaget redan har gått ut med att de tänker halvera personalstyrkan.
"Det är naturligtvis viktigt att kommunens ställningstagande grundar sig på korrekta uppgifter vad avser såväl vatten, miljö såväl som ekonomiska effekter. Det presenterade materialet uppfyller dock inte alls de kriterier som man bör ställa i likhet med vad som krävs av miljökonsekvensbeskrivningen", skriver föreningen i sitt pressmeddelande.

Eva Klint Langland
eva.klint-langland@gotlandsallehanda.se
0498-20 25 61

Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: