onsdag 3 september 2008

Trumman ljuder! 3/9

Fortsatt nej till Nordkalk

Samlad hotbild mot Bästeträsk

Nordkalks ändringar i sin ansökan hjälper inte. Både länsstyrelsen och kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd säger fortfarande nej till Bungetäkten.

I juni lämnade Nordkalk in en förnyad ansökan om att öppna en bergtäkt på fastigheten Bunge Ducker 1:64. Då hade bolaget reviderat den tidigare ansökan och angett ett lägre uttag av bergmaterial och en mindre utrymmeskrävande transportbandslösning än tidigare.Men efter att ha tittat på det under sommaren kommer nu svaret från miljö- och hälsoskyddsnämnden och från länsstyrelsen: nej, det räcker inte.

Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande till Miljödomstolen att det fortfarande är oklart vad som händer med vattennivåerna och eventuella saltvatteninträngningar om Nordkalk öppnar sin bergtäkt. Förändringar i vattenströmningen kan påverka både i området och runtomkring.Dessutom, skriver länsstyrelsn, finns det anledning att säga nej på grund av två andra planerade verksamheter som tillsammans med Nordkalks planerade verksamhet skulle kunna störa Natura 2000-området Bästeträsk; det är Svenska minerals planerade bergtäkt på Bunge Stucks 1:368 och Gotlands kommuns planerade vattenuttag från Bästeträsk.

Det är den samlade hotbilden mot Bästeträsk som avgör.

Patrik Annerud
helagotland.se

Inga kommentarer: