lördag 24 maj 2008

Ingen applåderar Nordkalks utspel

Facket talar om katastrof.Kommunen tycker att det är tråkigt.Och miljöaktivisterna är misstänksamma.Nordkalks utspel om en krympt brytningsansökan i Bunge river inte ner några applådåskor.

Nordkalk har beslutat att dra tillbaka sin ansökan om att få bryta 80 miljoner ton kalk vid Ducker i Bunge. I stället ska man ansöka om att få bryta ungefär 50 miljoner ton, och inte lika djupt: botten av brottet ska ligga en meter ovanför havsnivån i stället för nio meter under.

Vattenfrågan avgör

- Det är vattenfrågan som är avgörande, och nu viker vi oss för de krav som kommunen har, säger Hans Gustavsson, chef för Nordkalk i Sverige.
- Det är ett strategiskt val som vi har gjort för att kunna fortsätta leverera till stålindustrin utan avbrott. Vi har långa avtal, och vi kan inte komma och säga "nästa år får ni inget, men året därpå går det bra".
Beslutet får stora konsekvenser för de anställda. Från cirka 115 anställda i dag flaggar nu Nordkalk för en nära nog halvering till 60 anställda från 2013.

"Rena katastrofen"

- Det är rena katastrofen för oss. Du kan ju tänka dig hur många familjer som blir drabbade, säger Tony Johansson, klubbordförande för IF Metall på Nordkalk.
- Och jag tror inte att det här är ett förhandlingsutspel. Företaget har kniven på strupen. Men jag är inte bara fackordförande, jag är ju gotlänning också, och som gotlänning tycker jag att vi ska ställa krav på Nordkalk, Cementa och Svenska Mineral att de bygger ett vattenreningsverk.

Att vattenfrågan är avgörande bekräftas åter av Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande (c).
- För oss kommer vattnet i första hand, sysselsättningen i andra. Och det får dessvärre de här konsekvenserna, vilket är tråkigt.
- Men jag känner ingen panik, det blir det inte bättre av. Och det är mer positivt med 60 jobb än att hela verksamheten slår igen. Det finns också ganska mycket utvecklingsidéer för norra Gotland, särskilt i Fårösund, säger Eva Nypelius.

Skeptisk

Sofia Brothorp, styrelseledamot i Föreningen Rädda Ojnareskogen, är skeptisk till Nordkalk och motiven till den ändrade ansökan.
- Jag blir misstänksam. Nordkalk skulle nu i dagarna ha lämnat svar på en del frågor som kommunen hade. I stället drar man tillbaka ansökan och tänker lämna in en ny. Jag vill läsa vad som stod i den rapport de aldrig lämnade in.
- Det är fortfarande samma problem med vattnet, och det handlar inte om brottets djup i förhållande till havsnivån. Det provbrott som de gjorde var inte mer än sex meter djupt och det låg på en plats de hade valt med omsorg - och det innehöll saltvatten. Det kommer från fickor med gammalt saltvatten från tiden före landhöjningen, säger Sofia Brothorp.Vem ska ansvara?

Hon är också mycket skeptisk till tanken på ett reningsverk.
- Här har vi ett perfekt ekologiskt system med bra vatten i Bästeträsk, och så ska vi ersätta det med ett reningsverk. Det måste drivas långt efter det att brytningen har upphört, kanske upp till hundra år. Vem ska ansvara för det?

Staffan Fritz
Text
staffan.fritz@gotlandstidningar.se
0498-20 24 00
Krister Nordin Foto krister.nordin@gotlandstidningar.se 0498-20 24 12

Gotlands Tidningar

Inga kommentarer: