onsdag 21 maj 2008

Vill dubblera kalkbrytning i Stucks

.........och bygga ut i Strå

SMA Mineral AB vill fördubbla sin kalkbrytning vid Stucks i Bunge. Enligt en ansökan till Miljödomstolen vill företaget utöka och fördjupa det befintliga kalkbrottet för att under 15 år ta ut 30 miljoner ton sten.
En förutsättning för att utökningen skall kunna ske, är att Strå-hamnen får byggas ut.
Nordkalk vill som bekant öppna ett nytt kalkbrott i Ojnareskogen i Bunge. Där vill företaget ta ut 80 miljoner ton sten på 20 år. Cementa har aviserat att man förbereder en ansökan om en fortsättning på nuvarande täkt med ambitionen att ta ut 60 miljoner ton sten på 20 år. Och nu står det alltså helt klart att också SMA Mineral (tidigare Svenska Mineral) har långt gångna planer på en kraftig utökning av sin kalkstensbrytning.

Efterfrågan

Vid Stucks kalkstensbrott 3 kilometer sydväst om Fårösund, har brytningen pågått sedan slutet av 1990-talet. Det tillstånd för brytning företaget nu har räcker bara i cirka fyra år till. Därefter har man inte mer sten att bryta, men i ansökningshandlingarna uppges att efterfrågan på sten av den kvalitet som finns i Stucks-brottet, är stor.Kalkstensprodukterna skeppas ut från företagets egen hamn vid Strå. Leveranserna går till Oxelösund eller finska Torneå, där bolaget har egna kalkugnar. Det är den ökande produktionen i järn- och stålindustrin som ökar behovet av gotländsk kalksten.Det tillstånd företaget nu har gäller uttag av 750 000 ton kalksten om året. Nu vill bolaget utöka till 2 miljoner ton per år. Parallellt med ansökan om utökad brytning har företaget lämnat in en ansökan om att få anpassa hamnen för en fördubblad utskeppningskapacitet.

Djupare

Den brytning som hittills skett har stannat på en nivå som ligger 18 meter över havet. I fortsättningen vill man gå djupare, ner till havsnivån både i det befintliga brottet och den del som brottet utökas med. - En djupare brytning innebär hushållning med resurser, menar bolaget.Ansökan gäller tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad kalkstensbrytning och bortledning av grundvatten.

Naturvård

SMA Mineral är införstått med att Nordkalk begärt tillstånd för kalkstensbrytning i en ny täkt strax söder om Stucks, och har därför i sina ansökningshandlingar tagit upp den gemensamma inverkan de båda brotten kan komma att få på miljön, i det fall båda täkterna blir verklighet.När Svenska Mineral fick sitt tillstånd till brytning 1998, ställde länsstyrelsen som krav att bolaget skulle lämna ett markområde som kompensationsområde. Överenskommelsen blev att bolaget överlämnade 1 106 hektar mark i anslutning till Bäste träsk, vilket avsattes för naturvård. Bolaget erinrar nu om att länsstyrelsen då konstaterade att kompensationen var så stor, att man förband sig att inte göra ytterligare anspråk vid framtida ansökningar om täkttillstånd inom det här området.

Roland Olsson
roland.olsson@ gotlandsallehanda.se
0498-20 25 65Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: