onsdag 21 maj 2008

JÄVLA MYGEL!!!!!

"Vi drar tillbaks vår ansökan och backar"

Nordkalk gör helt om och ändrar hela sin strategi för att få tillstånd till kalkbrytning vid Ducker i Bunge. Nu drar man tillbaks kravet om att få bryta under havsnivån.Men den nya strategin innebär också att Nordkalk inom fem år kommer att göra sig av med nästan halva personalstyrkan.

Kritiken mot Nordkalks planerade kalkbrott vid Ducker i Bunge har varit stor. Vattenfrågan har varit en av flera stora stötestenar och innan miljödomstolen fattar sitt avgörande i frågan, måste Nordkalk visa att vattnet i området inte kommer att påverkas av Bungebrottet.

Nordkalk lever med en tidspress. Det nuvarande brottet vid Klinthagen är på väg att ta slut och för att tillståndet till den planerade Bungetäkten inte ska försenas, drar man nu tillbaks kravet på att få bryta sten under havsnivån.
- Vi drar alltså tillbaks vår ansökan och backar. Genom att minska på djupet går vi kommunen till mötes. De har varit rädda för att vi ska förstöra vattnet på norra Gotland, säger Hans Gustavsson som är vd för Nordkalk.

Köper tid

Hans Gustavsson förklarar varför Nordkalk ändrar strategi:

- Vi gör det här för att vi måste köpa oss tid. Vi har hållit på sedan år 2000 för att få till en ny täkt där ute. Han hoppas att förändringarna i Nordkalks ansökan ska räcka för att tillståndsprocessen ska rulla på. Även om det blir överklaganden så hoppas han att brottet vid Ducker i Bunge kommer att kunna tas i bruk år 2013. Men detta beslut kommer att få stora konsekvenser för Nordkalks verksamhet på Gotland. Det kommer att bli mycket stora personalnedskärningar under de närmaste åren:

Minskad takt

För att Klinthagen-täkten inte ska ta slut innan det nya brottet kan användas, så måste man slå av på takten i detta brott. Från 2010 kommer produktionen att gå ned till ett skift och därmed kommer cirka 25 personer att bli övertaliga. Och nedskärningarna stannar inte där. För att Bunge-brottet ska räcka längre, kommer Nordkalk på Gotland att koncentrera sig på kunderna inom stålindustrin: SSAB, LKAB och Rautaruukki.
Övriga kunder styrs över till leveranser från Nordkalk i Estland.
- När Bunge drar igång kommer vi att ha ett 60-tal anställda inom Nordkalk på Gotland. Vi tar ut mindre sten och med färre kunder blir det en enklare hantering med mindre sortering. Det blir en mycket mindre butik helt enkelt, förklarar Hans Gustavsson.

"60 är fler än 12"

Nordkalk genomför just nu stora rationaliseringar vid Storugns. Ett 20-tal av de 120 anställda ska bort. Men det är rationaliseringar av ett annat slag. Hans Gustavsson karakteriserar dem som "vardagsrationaliseringar". MBL-förhandlingarna är inte klara, men redan nu står det klart att en stor del av dessa kan ske genom naturliga avgångar bland personalen. De rationaliseringar som sedan stundar kommer att bli betydligt tuffare, i och med att man redan betat av de naturliga avgångarna.
Vågar ni säga upp personal när sysselsättningen används som argument för kalkindustrins framtid på Gotland?
- Ja, vi måste göra så här. Har vi inget brott så återstår bara 12 man som kör kalkugnen där uppe med sten som skeppas in. Och 60 anställda är i alla fall fler än 12, säger Hans Gustavsson.

Nytt försök sen

Att Nordkalk ändrar strategi och drar tillbaka sin ansökan om att få gå på djupet i brottet vid Ducker i Bunge, innebär inte att man skrinlägger dessa planer för all framtid. Hans Gustavsson räknar med att Bunge-täkten kommer att räcka i 25 år och under denna period hoppas han att Nordkalk ska kunna bevisa att det går att bryta djupare än så. Men till detta tänker företaget återkomma med en helt ny ansökan i framtiden. Nordkalks nya ansökan för brottet vid Ducker i Bunge kommer att lämnas in till kommunen och länsstyrelsen under juni.

Eva Klint Langland

eva.klint-langland@ gotlandsallehanda.se 0498-20 25 61
Gotlands Allehanda

Inga kommentarer: